Sorens hjemmeside

Beskrivelse

Beskrivelse

Overskrift

I 1712 sejlede han på grund med "Anne Catriane" ved Fanø - stedet fik hans navn og siden blev benævnt som "Søren Jessens Sand" og er et kendt område på Fanø her 300 hundrede år senere.

Søren Jessen var gift to gange. Hans første kone var Maren Christensdatter Riisbøl (24. juni 1685-20. ovember 1717) de fik seks børn.

Søren Jessen bliver gift anden gang d. 1. marts i Sct. Jacobi sogn i Varde med Karen Abrahamsdatter Brockmann f. 24. april 1694 i Varde og hun dør 1778. De får også seks børn (jeg stammer ud fra dette ægteskab). Et af børnene, Abraham Jessen, bliver præst i Alslev - en anden søn bliver præst i Ansager.

Sammen med andre driftige mænd på egnen var Søren Jessen med til at opføre et trankogeri nord for Hjerting By. Trankogeriet blev opført i 1720 og var i drift i knapt 40 år. Det blev senere opført i Nordby på Fanø.

Det tremastede skib "Anne Catriane" på 16 læster fragtede på en af dets sejladser 400 sælhundeskind og 20 tønder tran til Hamborg fra Hjerting. Foruden skipperen bestod besætningen af 11 mænd og drenge. I følge toldregnskaber har skibet været i Hamborg i 1727 for at blive repareret.

Søren Jessen købte Hostrup og Alslev kirker i 1714. På vest siden af tårnet på Alslev kirke står bogstaverne: "S.J.S.H." - det kirkeejerens navn, Søren Jessen Skipper Hjerting. På sydsiden af tårnet står bogstaverne: "K.A.S.J." for Karen Abrahamsdatter og Søren Jessen. Karen Abrahamsdatter, der var blevet enke, solgte både Hostrup og Alslev kirker i 1751 til A.C. Teilmann af Nørholm ved Varde. I 1721 lod han som kirkens patron, altertavle og prædiekestol forny med indskriften: " Gud til ære og kirken til sejr". I 1872 blev den gamle altertavle kasseret.

Som medejer af trankogeriet sendte han skibe på sælfangst i Nordhavet, af sælerne blev der frenstillet tran. Tran var en guldgrube dengang, hvor tran var det eneste der blev brugt til belysning. På den tid var Hjerting en stor handelsplads, der kunne komme 100-200 vogne med varer til byen. Det var mere end kroen kunne klare, så folk blev indkvarteret hos private, der så kunne tjene en lille skilling ved siden af.

I året 1674 fik Hjerting tilladelse til at udføre stude, til Bl.a. Holland, mange jydske købmænd fik deres kolonialvarer m.m. fragtet med på hjemturen. Der var en betydelig indførsel af varer til Hjerting - derudover blev der omsat en stor del smuglervarer i Hjerting. Hjerting var det eneste sted på vestkysten, hvor skibene kunne søge vinterhavn p.g.a den var isfri.

I 1726 fik Hjerting tilladelse til at forhandle brændevin, vin, tobak og salt. Disse varer måtte mormalt ellers kun forhandles over København.

Hjerting var oprindelig et fiskerleje, hvorfra fiskerne sejlede fangserne til Hamborg og Husum.

I 1554 blev Hjerting kaldt Varde bys ladeplads, men da handelen blev for kraftig, søgte Varde at forhindre dette og forlangte 1660 at skipperne skulle flytte til Varde. Dette mislykkedes dog. I 1680 blev Hjerting toldsted for studeudførelsen. I 1692 flyttede Varde toldsted til Hjerting, hvor det forblev indtil 1846. Selv efter at Fanøs skibsfart i 1760erne var begyndt at tage til, var Hjerting base for sejladsen og blev benyttet som vinterhavn.

Studeudførelsen vedblev til omkring 1780. I 16-1700 årene var der en stærk vækst og udvikling og der var i 1735 tale om at gøre Hjerting til købstad.

I 1800 årene var Hjerting en tid udførselshavn for kvæg til England. I 1852 anlagdes en 250 meter lang anløbsbro ud fra land. En overgang var der dampskibsforbindelse til Lowentoft på den engelse østkyst - foruden den store udførsel af stude blev der indført meget tømmer - især fra Norge.

Anløbsbroen, der blev anlagt i 1852, led så meget skade under isvintrene, at den blev fjernet i 1860. Efter anlæggelsen af Esbjerg havn ophørte næsten al skibstrafik i Hjerting - der blev reduceret til en fiskerby, hvor befolkningen fra det hurtigt voksende Esbjerg, brugte byen til bade og udflugtsby.

Kilde: Hjerting Lokalarkiv - Hans Frank Sørensen (1884-1944) og undertegnede.

Lidt om Søren Jessens søn Abraham!

Abraham blev født d. 25. november 1721 i Hjerting.

1732 blev han sendt som dicipel til latinskolen i Nykøbing M, hvor han fik 2 års skolegang inden han blev sendt Ribe Skole. I 1743 tog han studentereksamen og lod sig indskrive ved universitet, hvor han læste Philosophicum og tog eksamen i 1744 i København. Fra maj 1744 opholdt han sig dels i Hjerting og hos Magister Friis i Alslev. Han opholdt sig også en del tid hos sin broder, Jes Jessen, der var præst i Ansager. senere rejste han igen til København, hvor han i 1746 tog theologisk embedseksamen.og prædikede for DMIS.

Han opholdt sig mest hos hos Friis i Alslev, for at dygtiggøre sig. Friis, der blev præst i 1747 og havde brug for hjælp til præstegerningen. Abraham blev beskikket til Kappelan.

I 1751 d. 23. februar - blev Abraham gift med Mette Abrahamsdatter Møller. Hendes fader var køb og handelsmand Anders Møller. Moderen var Helena Cathrine Aggerholm - datter af Capellan og Rektor i Ringkøbing, Christen Aggerholm. Mette Cathrine var kommet til Alslev Præstegård som 7 årig, som plejedatter hos sin moster.

Hans elskelige ægtefæle, Mette Møller f. 23.februar 1726 i Ringkøbing, døde d. 31. juli 1786 i præstgåden i Alslev - der var 5 sønner og 2 døtre ægteskabet.

i 1694 og 96 solgte kongen (Christian 5) Alslev og Hostrup kirker til Etatsråd Niels Leth. Hans enke solgte i 1714 kirkerne til Skipper Søren Jessen, Hjerting, hvis enke i 1751 solgte kirkerne til A.C. Teilmann af Nørholm.

Jes Jessen, præst i Ansager, købte senere kirkerne. Kirkerne købtes senere af Cancelliråd, Hans Wulff Øllgård i Varde.

I 1754 blev Abrahem Jessen kaldt til sognepræst i Alslev/Hostrup kirker.

  1. Søren Jessen.

Skipper og Kroejer i Hjerting Søren Jessen - (min 4 x tipoldefar på min mors side).

I 1726 boede skipper og kroejer Søren Jessen j Hjerting. Han blev født 1679 i Hjerting, han var en dygtig og driftig mand. Han var skipper og sejlede med den tre mastede skonnert " Anne Catriane". Han var som nævnt også kroejer, men kroens beliggenhed vides ikke med bestemthed. Han ejede desuden Alslev og Hostrup kirker og var medejer af trankogeriet. Der var også en skole, hvilket var usædvanlig i dette århundrede. Det var en skole for byens fattige fiskerbørn, skolemesterens undehold blev betalt af de afgifter, som kroen ellers skulle have betalt til kongen - det er nedfællet i en kongelg bevilling af 15. april 1726 i Hjerting

Nyeste kommentarer

27.10 | 20:14

Fine beskrivelser. Har selv boet i Sædding manufakturforret...

15.08 | 08:47

Jeg boede på gården, fra jeg var få måneder gammel i 1957, og til gård...

07.05 | 21:06

Under krigen boede der kortvarigt tyske desertører på Sædding skoles l...

07.05 | 20:49

Fin historie, tak. Specielt billederne og beskrivelsen af min farfar Einer ...